salah.dk har siden 2003 vist de gamle Muslim World League (MWL) tider, indtil vi skiftede over til MWLs nye tider i 2017. De gamle tider var helt tilbage fra 80'erne, og meget upræcise, så hvis man stadig følger dem risikerer man bl.a. at bede 'isha i maghribs tid. Derfor fraråder vi at man fortsat følger dem. I maj 2019 har Den Islamiske Union i Danmark (DIU; en sammenslutning af ti af landets største muslimske foreninger) offentliggjort nye salah tider baseret på observationer. Disse nye tider er de mest præcise der nogensinde er lavet for Danmark fordi de er baseret på virkelige observationer forskellige steder i landet, i stedet for beregninger. salah.dk skifter over til disse tider sammen med 30 andre muslimske foreninger i landet. Linket til de gamle tider bliver fjernet fordi vi mener de tider var forkerte.
Salah tider regnes udfra solens vinkel i forhold til horisonten. Shuruk, Dhuhr, Asr og Maghrib har aldrig været et problem, da solen til de tider befinder sig på eller over horisonten. Problemet opstår ved beregning af Fajr og 'isha.
Ifølge de oprindelige beretninger fra profetens (saaws) tid fastlægges tiderne for bøn ved syning af lyset fra solen. 'isha intræder når det sidste af solens lys er forsvundet og det bliver helt mørkt. Fajr defineres omvendt, lige så snart man kan se det første lys fra solen.
Syning er efterhånden blevet erstattet af beregning i takt med at man har indset at lysets fremtreden og forsvinden kan forudsiges hvis man kender solens vinkel under horisonten. Solens vinkel under horisonten varierer afhængigt af tiden på året, tidspunktet på dagen, og hvor man befinder sig på kloden. Men den kan udtrykkes i form af relativt simple matematiske ligninger som er langt mere præcise end hvis man skulle gå ud og holde øje med lyset hver dag.
Tidligt i den islamiske historie er det blevet konstateret at 18 grader under horisonten betyder komplet mørke, og svarer derfor til tiderne for fajr og 'isha. I nyere tid har Islam spredt sig til steder på kloden hvor 18-graders reglen enten ikke gælder, eller ikke indtræder på visse tidspunkter af året. F.eks. kommer solen aldrig langt nok ned under horisonten i Skandinavien om sommeren. Hvornår skal man så bede Fajr og 'isha?
I mange vestlige lande inklusive Frankrig og USA bruger man en 15-graders regel i stedet for, fordi 15 grader svarer til komplet mørke i disse breddegrader. Men befinder man sig langt nok nord på, så kommer solen heller ikke 15 grader under horisonten om sommeren. Skandinavien er et eksempel herpå. Det betyder at vi kan bruge 15-graders reglen til at beregne Fajr og 'isha det meste af året, undtagen om sommeren. Om sommeren kan man så estimere Fajr og 'ishas tider udfra bestemte principper. Ifølge Nifs ul-Layl kan begge bønner bedes ved solmidnat. Ifølge akrab ul-Ballad kan man bede dem ved tidspunkter der svarer til det nærmeste land hvor tiderne rent faktisk indtræder. Og ifølge akrab al-Ayyam kan man genbruge den sidste korrekte tid (f.eks. fra foråret) henover hele sommeren.
DIU har været ude og observere fremkomsten af lyset fra solen rundtomkring i landet på forskellige årstider og kan bekræfte at dette sker på tidspunkter svarende til at solen er 15 grader under horisonten. Det betyder at 15-graders reglen er mere præcis end 18-graders reglen i et land som Danmark. Om sommeren hvor solen ikke kommer ned under 15 grader har man adopteret det kendte akrab al-Ayyam princip som desuden giver nogle tider der er nemmere at følge end nogle af de andre principper. Da det islamisk er opfordret at vælge den nemmere vej, har man valgt denne.
Hos salah.dk vurderer vi at DIUs tider er mere præcise end de nye MWL tider, særligt fordi MWL tiderne var baseret på 18-graders reglen, hvor DIU har påvist at 15 grader er mere passende i et land som Danmark. Derfor vælger vi at skifte til disse tider pr. dags dato. DIU er i færd med at udarbejde en rapport samt videoer der dokumenterer hele deres arbejde i videnskabelig standard. Disse materialer vil der bliver linket til så snart de er klar.
salah.dk
1. Ramadhan 2019.